Gorion

15 kínzó kérdés a Star Wars 7. részének története kapcsán

2015. december 21. 20:57 - fm4gus

Buktató kérdéssor a film sztorijához

Hasít az új Csillagok Háborúja, Magyarországon is már több százezren látták a filmet, és persze mindenkinek megvan a véleménye róla. Na nekik szól ez a kérdéssor, ami kifejezetten a történet egyes khm érdekes (ostoba) mozzanatára keresi a választ. Ezekre a válaszokra amúgy én is kíváncsi vagyok, de szerintem a legtöbbre nincs is normális magyarázat...

Aki viszont nem szeretne szembesülni a történet egyes részeivel, annak inkább a rövid egyperces kritikámat ajánlom, mert míg az kifejezetten kerüli a sztori részleteit, addig ez a kérdéssor nem csak kekeckedő, de teljes mértékben SPOILERES is. Én szóltam.

bb-8.jpg

A kérdések sorjában:

1.: Mikor a TIE vadász lezuhan a sivatagban Finnel és Dameronnal, akkor mindenki azt hiszi, hogy Poe Dameron meghalt. Persze Poe később mégis feltűnik, és elmeséli, hogy kiugrott/kizuhant a gépből, de kérdés, hogy akkor hogy hagyta hátra a kabátját mégis? Hogy volt képes a zuhanó gépben pár másodperc alatt levenni a bőrdzsekit, és mégis minek?

2.: A Starkiller nevű szuperbolygó is felvet egypár kérdést: hogy lehet az, hogy a bolygó képes beszipkázni egy izzó csillag több tízezer fokos plazmáját egy lyukon keresztül úgy, hogy nem ég szénné a bolygó atmoszférája?

3.: És hogy lehet az, hogy az Első Rend díszkatonái premier plánban, pár kilométerről bámulták a bolygókat szétzúzó vörös halálsugár kitörését? Komolyan nem ég ki az ember szeme ettől? Ha ez a sugár nem olyan erős, akkor viszont Solóék miért látták azt tisztán csillagrendszereken keresztül is?

4.: Egyébként miért van az, hogy a Starkillert kb. harminc TIE vadász őrzi, és nem egy egész űrezred? Az Első Rend tagjai nem tanultak semmit az első Halálcsillag megsemmisüléséből?

5.: Mikor Rey és Finn a Millenium Falconon bújkál Soloék elől, akkor elhatározzák, hogy elgázosítják a Falcon légterét, még maszkot is húznak. Ehhez képest Hanék vígan nosztalgiáznak a Sólyom fedélzetén, semmi bajuk nincsen, de akkor hova lett a beígért gáz?

6.: Ha már a Falcon: Han hogyan képes a legalább 30 éves ócskavassal egyből a Starkiller bolygó atmoszférájába hiperugrani, mikor az eredeti filmekben a bolygóktól mindig jó messze léptek ki és be a hiperűrbe? Mégis mi változott most?

7.: Mindenki Luke Skaywalkerre, meg az ő kék fénykardjára pályázik, de apropó fénykard: hogyan került elő a kékpengéjű jedi-fegyver? Nem ez potyogott le a Bespin felhői közé a Birodalom visszavágban?

8.: De az Ellenállás sem a legfényesebb csillagokból áll: komolyan gondolták, hogy egy pár perce megismert exrohamosztagosra bízzák a Starkiller elpusztításának legfontosabb küldetését úgy, hogy nincs is konkrét tervük?

9.: És mégis miért dekkol mindenki bambán az Ellenállás bolygóján, mikor tudják, hogy a Starkiller célba vette őket? Nem kéne ilyenkor evakuálni akit csak lehet, biztos, ami biztos, vagy ez valami beidegződés még a régi időkből, hogy mindenki egy helyben toporog, mikor egy szuperfegyver becélozza őket?

10.: A Starkiller felszínén is történnek érdekes dolgok, hogy lehet az például, hogy a rettenetes Phasma kapitány se szó se beszéd, egy fejének szegezett stukker hatására egyből kikapcsolja a védőpajzsot? Mégis ki tette meg őt kapitánynak, nem végeztetnek velük valamilyen pszichológiai tesztet? Azt láttuk, hogy a gonosz szereplők ebben a filmben alapvetően gyíkok, na de ennyire?

11.: Mikor a börtönből szabadult Rey egy nagy szakadékhoz ér a komplexum mélyén, és e szakadék szélén kezd el kúszni-mászni, akkor a túloldalon álló katonák hogy-hogy nem veszik észre őt, mikor simán rálátni az egész felületre? Azért is jogos a kérdés, mert Hanék is simán kiszúrják őt, szóval lehet, hogy a Starkiller fénye tényleg megvakította a Rend tagjait?

12.: Han Solo meg mégis mit gondolt, mikor odament Kylo Renhez? Hogy majd lenyom egy "gyere haza fiam" dumát, mire Ren se szó se beszéd ledobja a maszkot, kézenfogja őt és csak úgy hazamegy vele? Mégis mit szólt volna az a több ezer ellenálló, ha Han egyszercsak kézenfogva megjelent volna a bázison az ő tömeggyilkos de bűnbánó fiacskájával? Nem lett volna kicsit lincshangulat?

13.: Ha Kylo Ren képes volt felszámolni Luke Jedi rendjét, meg tönkretenni mindent amit Luke felépített, akkor egy jakkui kukáscsaj hogyan képes mégis fénykardpárbajban, elmepárbajban is megleckéztetni őt pár perc alatt? Rey akkor most erősebb nemcsak Rennél, de még Luke-nál is?

14.: R2-D2 meg mégis minek a hatására ébred fel a film végén csipkerózsika-álmából? De akkor már nem kellett volna ezt egy kicsit korábban megcsinálnia, főleg, hogy ezt követően öt perc alatt összerakják a rejtélyes, sosem látott, teljesen ismeretlen űrtérképet, ami elvezet a felvezető szerint is a biztos győzelmet hozó Luke-hoz?

+1: Miért van az, hogy a főfőgonosz nem csak hülyén néz ki, de még a neve is bugyuta? Komolyan Snoke nagyúrnak hívják? Mikor ezt hallottam, egyből a Toy Story mesének a második része ugrott be, mert kb. az ottani Zurg császár szintjén van ez a Snoke nagyúr elnevezés, de hasonlít a Hobbit c. gyerekmese gonosz sárkányához, Smaughoz is. Szegény Palpatine, ha tudná milyen nevek kullognak a nyomában...

Tudom ezek a kérdések szenyózásnak tűnnek, de ha nem is az összesnek, azért nagy részüknek egy ilyen szuperprodukciónál van jogalapja, még akkor is, ha amúgy első látásra élveztem a filmet.

Ti találtatok hasonló buktatókat, furcsaságokat a sztoriban? Írjátok meg!

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gorion.blog.hu/api/trackback/id/tr348189878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blobov 2015.12.22. 20:15:27

Pár kérdésre van válasz:

5. Amikor Han belép, akkor a műszerfalon megnyom egy kapcsolót. Gondolom, ekkor kapcsolta ki a gázt.

7. Pedig az az a kard, amelyik a Bespinen lezuhant. Fene tudja, valahogy ki lehetett onnan bányászni.

14. Ez tényleg röhejes, de a forgatókönyvíró magyarázata az, hogy BB8 a csata előtt megkérdezte tőle, hogy nincs nálad egy térkép darab? Erre beindult a kómában lévő R2-es bootja...

fm4gus 2015.12.22. 21:58:31

@Blobov: Furcsa volt, hogy azt a falconos-gázos dolgot miért kellett belekeverni a történetbe, ott nekem megbicsaklott a film menete, ahogy olvastam nem csak nekem de másoknak is. R2 felébredésének pedig lehetett volna valami apropója, én pl. arra gondoltam először, hogy mondjuk Luke mégis visszatér, vagy hogy Rey Luke lánya, és ezért a droid megismerte valahogyan őt, vagy akármi, de a filmből sajnos semmi nem derült ki... A forgatókönyvíró BB8-as megoldása mindenesetre kicsit vérszegénynek tűnik. Talán ha kevesebb lett volna a csihi-puhi, akkor több teret kaphatott volna ez a megtaláljuk Luke-ot rész is, mert ez így kilóg a film végéről.

menjünk a moziba be 2015.12.26. 18:04:29

1, D Vader maszkját hogyan őrizhette Kylo? Vadert Luke hamvasztotta el a SW6 végén EGYEDÜL. Minek tartotta volna meg Luke a félig megolvadt maszkot?
Vagy egy ünneplő, részeg Ewok lopta el? ;-)

2, Han életreszóló barátja Csubakka, hogy hogy nem őrjöngött, vagy gyászolta meg a halálát? Semmi.

menjünk a moziba be 2015.12.26. 18:06:46

@fm4gus: A gázos rész meg hagyján, de az gagyi kiszabadult golyó szörnyek minek kellettek bele időtöltésen kívül? az volt a SW7 Jar jar Binkse ;-((((((

fm4gus 2015.12.27. 00:43:26

@menjünk a moziba be: Sajnos a "nagypapás" monológnál - Vader maszkja előtt - a moziban ahol néztem többen felröhögtek, kicsit kellemetlen élmény volt. A CGI nyálkás szörnyekben pedig minden benne volt, ami a Star Warsba sosem kellett... :)

kutyanyolc 2016.01.03. 16:10:01

látványos film, vérszegény sztori. A Thrawn-trilógia ezerszer jobb lett volna.

fm4gus 2016.01.03. 22:05:40

@kutyanyolc: Thrawn egy olyan "főgonosza" volt a Star Wars világának (mielőtt törölték az expanded universe-t), amilyet a 8. rész is érdemelt volna. De ez szerintem a Disney-nél elvi kérdés, hogy amihez másnak is köze van, az lehetőleg levegőhöz se jusson.

verobert 2016.01.05. 22:54:59

Amikor Finn (akinek teljesen felesleges szerepe van szerintem) és Rey első találkozása után a Falconból lövik az ellent, Finn nevén szólítja Rey-t, majd mikor leszállnak, bemutatkoznak egymásnak. Furcsa!

fm4gus 2016.01.06. 20:46:40

@verobert: Valóban az is elég látványos baki volt, nekem is feltűnt, hogy Rey már azelőtt nevén nevezi Finn-t, hogy később megkérdezné a nevét, de abban nem voltam biztos, hogy az angol verzióban is így van-e ez, vagy csak a szinkront rontották el.

crudy 2016.04.02. 14:29:13

A fele fölösleges kötekedés: 2, ez nem egy how its made műsor h meg kelljen magyarázni a dolgok mérnöki hátterét. Ha ez zavar mindenbe bele lehet kötni, ez egy fantasztikum és ezért belefér. 3. ugyan ez. 6, Az, hogy nem ismerünk mindent han solo meg a milenium falconról szerintem elég normális. Biztos eddig is kivitelezhető volt csak most villantott. 7!!! Ugyan, tényleg elképzelhetetlen, hogy azt a kardot elkerítik valahogyan?? Leesik egy bolygóra és akkor elnyelte egy fekete lyuk? Ezt gond nélkül meg lehet magyarázni, szerintem meg is lesz. 8, Ha ezen kívül nincs más akkor nyilván jobb mint várni a halálukat. 12, Mióta Kylo elszökött ez volt az első alkalom, hogy találkozott az apjával. Gondolom Han látta az esélyt, hogy tud rá hatni. 13, Kylo nem győzte le Lukeot. Luke menekült el, hogy ne kelljen legyőznie Kylot. Amúgy az a Jedi rend kb 10 gyerekből állt, amit könnyedén megsemmisített egy frissen átállt sötét oldalra Jedi. 14. Ha valaki nézett ezelőtt Star Warst de még azt sem kell mert ebben a filmben is elhangzik: az erő át jár mindent. Nem véletlen, hogy amint elpusztítják a harmadik rend legnagyobb bázisát és így jelképesen azt az űrezredet aminek tényleg ott kellett volna lennie és egy időre kivonják a forgalomból az egyetlen karaktert akinek esélye lenne Lukeot megölnie hirtelen a droid felébred. Tudjátok ez tipikus Star Wars! A többi teljesen igaz.

crudy 2016.04.02. 14:32:17

@verobert: Vissza néztem és nem mondja ki a nevét
süti beállítások módosítása