Gorion

Túlélőshow a Marson, bénázás a Földön

2015. október 05. 20:35 - fm4gus

Bemutatkozik a The Martian (Mentőexpedíció) c. film

 

009.jpgA napokban került a mozikba Ridley Scott új filmje, a The Martian (Mentőexpedíció) Matt Damon főszereplésével, és mivel mindenki ódákat zengett a filmről, magam is úgy döntöttem hogy beülök egy zacsi popcornnal a helyi vetítőbe, és bizony megnézem én is. Nos jelentem, ha ódákat zengeni most nem is fogok, de azért azt meg kell hagyni, hogy egyáltalán nem éreztem azt a bizonyos két és fél órát elvesztegetett időnek.

Megjegyzem, hogy a The Martianhoz összehozott alapanyagokból amúgy is nehéz rosszat főzni: ha adva van egy sikeres sci-fi történet, van hozzá egy tisztes színészgárda, budapesti forgatási helyszín (Müpával és Rákóczi híddal, tessék csak figyelni), és ráadásul ha mindezt Ridley Scott gyurmázza össze nekünk, akkor abból nagy bajunk nem származhat. Nekünk nézőknek legalábbis, a Marson dekkoló filmbéli hőseink persze kapnak a bajból rendesen: az már az első percben csőstől jön az arcukba egy gigantikus marsi porvihar formájában, amiben a legjobb az, hogy ezek a porviharok tényleg rohadt veszélyesek lehetnek odaát úgy igaziból is, és ezt most a néző a székből is kényelmesen láthatja a saját szemével, akár 3D-ben is, juhé.

Persze a marsi asztronauta csapatunk (akiket úgy kb. fél perce ismerünk ekkor) egyből fel is kapják a nyúlcipőt, de miután egyiküket szó szerint elüti egy leszakadó antenna, kénytelenek csökkentett létszámmal elindulni, és pórul járt társukat otthagyják a vörös sivatagban. Ezzel a cselekmény előkészítését le is zártuk, nem tökölünk lassú felvezetéssel, felesleges interakciókkal. Hamar megtudjuk persze azt is, hogy pórul járt hősünk, Mark Watney nem az a fazon, aki csak úgy nyugodtan kileheli a lelkét, ő bizony túléli a vihart (ha a film Matt Damonos óriásplakátjai erről nem győztek meg minket már a film kezdése előtt is). Persze ennyivel nem ússza meg Watney sem, hiszen a túlélése felett érzett örömöt hamar felváltja a tudat, hogy igazán csak most került nagy szarba, lévén bizonytalan idejű vakációt kénytelen eltölteni a Marson igencsak szűkös készletekkel. Szerencsére én egy óriás adag fűszeres popcornt és üdítőt fogyasztottam végig a film során, így a szenvedés érzése kapcsán kizárólag Matt Damon játékára hagyhattam magam, és sem a popcornra, sem a színészi teljesítményre nem volt panasz.

002.jpg

A film tempója feszes, jönnek az újabb és újabb problémák, nagy nehézségek, kicsi sikerek. Szerencsére Watney egy született zseni, emellett a humorérzéke is a helyén van, ezért a film legjobb pillanatai azok, amikor cinikus megjegyzéseit hallgatva látjuk őt dacolni a könyörtelen és halálos bolygó minden bajával. A másik fő vonulata a filmnek a földi űrkutatási központban zajlik, ahol a NASA bizony a szűkös költségvetési támogatások, a sikertelen küldetés miatti negatív visszhangok és a szeszélyes médiafigyelem között próbál lavírozni több-kevesebb sikerrel, mindenesetre kevesebbel, mint amit Watney egymaga fel tud mutatni kb. 225 millió km-rel arrébb. Mennyit ér egy ember élete, kérdezhetnénk, és kérdezik a NASA-ban is félve, és bizony a vélemények nem mindig egységesek. Mindeközben kíméletlenül ketyeg az idő, és számoljuk a napokat, mert bár Watney nem adja fel, de a Mars nem az a hely, ahol békében megöregedhetünk, és ezzel ő is és mindenki más is tisztában van.

A film nézése közben érezni lehet, hogy jó sok eseményszál került abba a 141 percbe, dübörögnek a történések, és csak egy-egy marsi panoráma kedvéért állunk meg pár pillanatra. Persze egy könyvadaptációnál valahol kompromisszumot kell kötni, és nem is könnyű eltalálni a különbséget a történet ügyes kozmetikázása és lemészárlása között, de szerencsére itt a sztori koherens és emellett érdekes marad, az események dinamikusak és nem töredezettek, a néző figyelmét a film sikerrel tartja fent végig.

003.jpg

A történet emellett a realisztikusság érzetét is megadja, és ha nem is értünk az üzemanyag vízzé alakításának kémiájához, Matt Damon magabiztos karakterének elhisszük, hogy mindez lehetséges (bár később volt egy-két jelenet ami azért meredeknek tűnt...). Talán ez a realisztikusság érzet is elősegíti, hogy eme Marsról szóló filmet és főhősét a nézők megszeressék és drukkoljanak neki, nem úgy, mint pl. a John Carter c. film szuperugrálós-szabadonlélegzős-tarzankosztümös marsi hőse esetében, akit nehéz volt egy percig is komolyan venni.

Nem csak a történés sok azonban, de a szereplők is rengetegen vannak. Szerencsére a mellőzöttebb arcoknak is van egy-egy lényegi, kritikus jelenete, megmozdulása, reakciója, ami éppen elég ahhoz, hogy személyiséget csatoljunk az arcokhoz, így nem egy tucat kartonfigurát, hanem szerethető embereket látunk a vásznon, még ha kicsit néha kiporciózva is. Icipici spoiler: külön örülhetünk annak is, hogy Sean Bean most nem hal meg kivételesen, így ha másért nem is, már csak ezért a ritka élményért is megéri a Mentőexpedíciót megnézni.

007.jpg

Summa summarum: bizony itt van a mozikban egy jó sci-fi, ami végre nem szuperhősös, nem a százezredik folytatása valami franchise-nak, nem szóló CGI förmedvény, hanem egy eredeti ötlet, ami jól is lett megcsinálva. Bár nem ez a legjobb alkotása, de Rildey Scott a közelgő Alien előzményfilm előtt is letett azért az asztalra egy kellemes űrbéli kalandot, nehogy véletlenül elfelejtsük a nevét. Ha van egy szabad délutánunk, akkor érdemes beállni a sorba, és egy jegy erejéig meghálálni az ilyen nemszuperhősös és nemfolytatásos, ellenben jó filmeket, melyek manapság sajnos egyre inkább ritkaságnak számítanak. Cserébe jelen esetben mi is jól fogunk szórakozni, ami azért fair price. Szerintem.

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gorion.blog.hu/api/trackback/id/tr797894648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.10.06. 12:03:28

"megszeressék és drukkoljanak neki, nem úgy, mint pl. a John Carter c. film szuperugrálós-szabadonlélegzős-tarzankosztümös marsi hőse esetében, akit nehéz volt egy percig is komolyan venni."

Na most, izé, khöm... Hogy kerül a kaki az asztalra?

McZozo 2015.10.06. 12:36:04

@bértrollbosszantó_kovi1970: Nem tudom mi a nagy baj John Carter el. Sci fi kalandfilmnek szerintem tokeletes volt. Semmivel nem volt benne tobb hihetetlen dolog mint mondjuk egy Star Wars filmbe. (mondom ezt Star Wars fankent) Csak van amit sikk cikizni es van amit meg sikk ajnarozni.
Pl ott volt a Graviti Cloney es Bullock foszereplesevel. Agyba fobe dicsertek pedig szerintem dogunalom volt tele hihetetlen hulyesegekkel.

sasaone 2015.10.06. 16:22:35

Nem akarom leloni a poent, de a vege valami borzaszto sz*rra sikerult...

Ernoke 2015.10.06. 16:51:47

A John Carter a Mars hercegnője c. könyv megfilmesítése, amit a Tarzan sorozat írója, Edgar Rice Burroughs írt 1912-ben. Nagyon kellemes, szórakoztató könyv.
A filmet nem láttam, de ennek alapján nem értem, hogy lehet egy több mint száz éves könyvet egy idén készült forgatókönyvhöz hasonlítani...

Ernoke 2015.10.06. 16:52:46

@McZozo: a Gravitációt én is untam, megbántam, hogy elmentem miatta moziba...

Mr. Neutron 2015.10.06. 16:54:29

Hát igen. végig azt vártam, hogy mikor hal meg Mr. Bean és a végén egy kis csalódással vettem tudomásul, hogy ezúttal sajnos <SPOILER> túlélete </SPOILER>.

Ja, meg a termékelhelyezést is elég direktbe tolták a néző arcába, beleértve azt a kolcsfontosságú CISCO kommunikációs eszközt, azt a spéci szalagot és a hintalovat.

fm4gus 2015.10.06. 17:46:05

@McZozo: Én kétszer is megnéztem a John Cartert, de az az igazság hogy egyszer sem jött be, nem tudok mit tenni. Nem rossz film de mint mondtam nekem nehéz volt komolyan venni, hogy a főhős a vadnyugat után egy bőrkosztümben az égig ugrál a Marson, miközben az ember a Holdon sem tud métereket ugrani, pedig ott a marsi gravitáció harmada van. A Martian esetében drukkoltam, hogy minden rendben legyen a sráccal, Carterrel viszont nem igazán érdekelt, mi lesz, ez van. A Star Wars pedig többek között pont azért tudott a csubakkás kosztumős kardozós jeleneteivel is siker lenni, mert még véletlenül sem a Földről, meg a Naprendszerről, meg az emberi civilizációról szólt. Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy a Gravitációnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

fm4gus 2015.10.06. 17:55:02

@Ernoke: Úgy tudom őket összehasonlítani, hogy nem a könyvről, hanem a Disney filmről beszéltem, ami 2012-ben jött ki. A könyvet ismerem de nem olvastam, és nem is akartam bántani.

fm4gus 2015.10.06. 18:00:49

@Mr. Neutron: SPOILER2: Én leginkább azt reméltem, hogy Sean Beant mégsem rúgják ki a végén, de ez sajnos nem jött be, és megint ő szívta a legnagyobbat.

Ernoke 2015.10.06. 18:42:39

@fm4gus: csak azért írtam, mert egy száz éves sci-fin szerintem nem érdemes számon kérni a komolyan vehetőséget. mindemellett lehet, hogy a film rossz, én meg azt nem láttam.

robogó 2015.10.06. 18:51:56

A
hhoz képest, hogy már láttam egy pár variációt nekem bejött!

fm4gus 2015.10.06. 19:32:57

@Ernoke: Jogos, egy száz esztendős regény is lehet nagyszerű. Az más kérdés, hogy mit és hogyan visznek fel a filmvászonra.

adt 2015.10.06. 22:30:05

@fm4gus: Komolyan venni egy sci-fi kalandfilm főhősét? Ezt most én is vegyem komolyan? Amúgy a két film totál más kategória. A Mentőexpedíciót inkább a realisztikusabbnak tűnő sci-fik közé sorolnám mint pl a Napfény.
A John Cartert meg inkább Avatar vagy Jupiter felemelkedése szintűnek. Szerintem a John Carter egy kifejezetten könnyed, szórakoztató egynyári sci-fi volt és annak tökéletes. :-)
süti beállítások módosítása