Gorion

Az új Star Wars film a gyógyír sokunk bajára

2015. december 20. 19:02 - fm4gus

Egyperces kritika Az ébredő Erő c. mozifilm kapcsán

-- Az első benyomások SPOILERMENTESEN --

Végre-valahára látható a mozikban az új Star Wars, a minden idők legnépszerűbb sci-fi eposzának minden idők legerősebb filmes nyitását produkáló hetedik része, már ami a bevételt illeti. Végre-valahára én is beülhettem a vászon elé, hogy lássam a beígért csodát, amit mindenki annyira várt, köztük bizony én is.

Na de milyen a film? Jó, rossz, megéri megnézni? Erre adok rövid választ most, és bár hosszabban is tudnék írni J.J. Abrams legújabb művéről, de mivel még nagyon közel vagyunk a premierhez, és sok helyen bizony várólistás a film, ezért ígérem semmilyen spoilert nem köpök el, csupán az első benyomásaimat szeretném megosztani.

star-wars_official-poster.jpg

Akit érdekel a sztori, és nem zavarják a lelőtt poénok, annak most másmerre kell keresgélnie, de annyit mondhatok nektek is, hogy szinte teljes mértékben bejött az, amit a megjelenés előtt az egyik trailer kapcsán írtam a filmről, minden tekintetben, komolyan így legyen ötösöm a lottón is.

Szóval hogy milyen is a Star Wars 7: Az ébredő Erő? Nekem olyan volt, mint egy függőnek, mikor sok év kihagyás után egy nagy adagot szippant a kedvenc szeréből. Mikor felvillant az aranyszínű Star Wars logó a feszített csillagvászon előtt és felharsogtak a fanfárok, az endorfin úgy áradt szét bennem, mint anno Yodában az Erő, és egy pillanatra úgy éreztem, hogy megint az a tíz éves kissrác vagyok, aki annyira imádta az eredeti trilógiát, hogy a mai napig kívülről tudja minden egyes mondatát. Akkor is ilyen érzés volt, ha a film végére éreztem, hogy ennek a szernek, amihez most jutottam, csalhatatlan disney-s mellékíze van, ha nem tudnám, hogy ez a film az ő termékük, akkor sem tippeltem volna másképpen.

A Star Wars legerősebb eleme mindig is a hangulat volt, a füstös űrkocsmák, a rombolók fémes, hideg belső terei, és az Erő, a fény és sötétség örök harca. Ezt a hangulatot próbálja visszahozni az új rész, és azt kell hogy mondjam, hogy nem csinálja rosszul. A 7. rész elhagyta a padawanok cuki hajtincseit meg a többi ökörséget, amit még Lucas az előzménytrilógia kapcsán összehozott, és a jó öreg eredeti 4-6. rész látványvilágához nyúltak vissza, ami egyértelműen előnyére vált a filmnek, az ismerős részletek biztosan megmelengetik az arra fogékonyak szívét.

De ha a hangulat jó, akkor mi akkor ez a mellékíz, amit fentebb emlegettem? Hát az, hogy látvány meg hangulat ide vagy oda, a történetet is meg kellett volna írni rendesen, mert az sajnos elmaradt a nagy igyekezetben. A "star warsos" érzés elengedhetetlen kelléke ugyanis az emelkedett, már szinte katartikus élmény, hogy most valami epikus, galaxisszaggató dolgot látunk, de ehhez egy nagyon jól összerakott, percre pontosan kimért és alaposan felépített történet is kellene, precíz dramaturgiával, kidolgozott jellemábrázolással és hasonló ínyencségekkel, ami itt bizony csak ímmel-ámmal volt meg. Nem tehet róla a Disney, hogy ez most nem sikerült, mert már korábban sem ment nekik, szerintem ez manapság egyébként valami népbetegség az ilyen fantasy és sci-fi filmek körében, hogy egyre fakezűbbek írják a sztorit vagy nem tudom. Bár el kell ismerni azt is, hogy most kétség kívül próbálkoztak mindennel, ami csak az eszükbe jutott, lehet éppen ezért lett egy kicsit katyvasz az egész. Az elnyújtott kameraállások, a félszeg párbeszédek és a darabos történetvezetés, a karakterábrázolások egydimenziós mélysége, a helyszínek közötti ugrálgatás miatt kicsit a hangulat is beszaggat néha, nehéz egyes részeket hova tenni.

De legalább vannak poénok, ez vitathatatlan, kétség kívül vannak vicces részek, ami valahogy nagyon nem Csillagok Háborúja, de nekem azért bejött, szóval aki szeret nevetni, és nem betokosodott sztárvársz-náci, annak szerintem ez tetszeni fog.

Summa-summárum: az eredeti, utánozhatatlan Star Wars az Új reménynél született és a Jedi visszatérnél véget ért, nincs mese, a mostani hetedik rész, Az ébredő Erő már kétség kívül más tészta, ami ha nem a Star Wars logó alatt futna és nem idézné fel a régi hangulatot mégis, azt mondanám, hogy csak egy átlagos film, de így inkább azt mondom, hogy azért csak jó volt megnézni. Aki pedig szereti a Csillagok Háborúját, vagy kíváncsi egy kis galaktikus csihi-puhira, annak kár lenne kihagynia a filmet, ha még nem tettétek, nézzétek meg ti is!

 

 

 Kép forrása: www.starwars.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorion.blog.hu/api/trackback/id/tr148186664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása