Gorion

Az egyik szemem sír...

2015. október 20. 21:51 - fm4gus

A másik meredten néz: itt az új Star Wars előzetes

Igen, én is megnéztem a videót, amitől nemrég felrobbant a net világos és sötét oldala is: a kevesebb, mint két hónap múlva debütáló Star Wars 7 legújabb előzetese olyan nyálcsorgató, olyan látványos, olyan hangulatos amilyen csak lehet. És éppen ez a baj: hiába tesz meg mindent ez a trailer, hogy elhitesse velünk, hogy minden rendben az új filmmel, sajnos ez a videó cseppet sem oszlatta el - sőt inkább megalapozta - a kétségeimet a The Force Awakens (Az ébredő erő) kapcsán.

 

Kezdetektől fogva féltem attól, hogy mi lesz sokunk gyerek- és tinédzserkorának legmeghatározóbb sci-fi eposzával a Disney kezei között. Aziránt nem volt sose kétségem, hogy a pénzgyár beszippantja ezt a világot is, de bíztam benne, hogy lehet ezt szépen is csinálni. Kíméletesen, tiszteletben tartva az elődöket, leporolva a hangulatot, új kalandokat illesztve a galaxis történetébe, szebbé téve a látványt. Hiszen így mindenki jól járna: mi nagyszerűen szórakoznánk, a kiadó kaszálna a filmen. Nem csak idén, hanem jövőre is, és azután is, és azután is, mert a népek látják, hogy ez jó.

Nos a látvány az pipa, az új bemutató efelől nem hagy kétséget, de attól tartok, hogy a történetírók útközben valahol eltévedtek a Dagobah mocsarában, és félek, hogy az egész sztorit végül majd elnyeli az ötlettelenség és sablonmegoldások posványa.

Persze értem a szándékot, hogy fel kell kavarni az állóvizet: az egész expanded universe ment a kukába, sóval hintették be a helyét is, mindegy, hogy több száz könyv, képregény foglalkozott a filmek utáni időszakkal. Nem akarnak idomulni mások ötletéhez, oké. Értem azt is, hogy ennek érdekében olyan merész (khm ostoba) megoldásokat is fel kell vezetni, hogy Han Solo és Leia között végül nem azért lett semmi hosszú távon, mert Hannak az egész trilógia alatt felesége volt, aki végül csúnyán a csalfa férj körmére nézett. (Ezt igazából mégsem értem, de mindegy, ez van.)

A baj az, hogy ez a trailer csak megerősítette a találgatásokat a film történetéről, és ez az, ami igazán elkeserítő. Ez alapján nagyon úgy fest a helyzet, hogy azután, hogy felrobbant a Halálcsillag, kinyekkent az uralkodó, Lord Vader, a teljes birodalmi űrflotta, azután, hogy mindenki ünnepelte a Birodalom bukását, harminc év múlva ugyanúgy lesz alternatív birodalom a maga alternatív kacsakatonáival, ugyanúgy lesz lázadás (valószínűleg ellenállás néven). Ugyanúgy nem lesz se jedi rend, se sith rend (különben a trailerben is miét papolna az öreg Solo arról, hogy az ő idejében bizony ezek mind voltak és nem csak mese az egész), lesz viszont sivatagból szakadt főhős, maszkos főgonosz, megtalált erőhasználó, agg csuhás mester, kék fénykard, egy szóval minden ami a IV. részben, az Új reményben már volt egyszer.

Úgy fest a dolog tehát, hogy az alkotók köptek egy izmosat a tenyerükbe, és miután lehetőség szerint kiradírozták az Új Köztársaságot, a Birodalom bukását stb. az új film apropóján tesznek egy nagy hátraarcot, jobbára kopipésztelik az Új remény sztoriját, kicsit átírogatják azt és megspékelik a jól ismert disney-s látványorgiával, na meg a bizonyos negyed órás (cél nélküli) csatajelenetekkel, amitől a legtöbb filmjük kapásból egyszer nézhető popcornmozivá silányul, és ami kapcsán én néha a falra tudok mászni. (Ezekre az időkitöltő jelenetekre talán még az sem lenne mentség, hogy ezek a csatajelenetek most X-szárnyúak és TIE fighterek között zajlanának.)

004.jpg

Remélem nem lesz igazam, remélem, hogy ez utóbb majd csak vészmadárkodásnak fog tűnni, mert annyira eredeti lesz ez a film. Él még a remény bennem, hogy jó, mi több, nagyszerű, sokrétű és koherens lesz a történet, és hogy a régi rajongók is elégedettek lesznek, mert a film érdemi folytatása lesz a korábbi epizódoknak - és nem az amit fentebb kifejtettem.

Nagy munka ezt jól csinálni, ezt nem vitatom, de a Star Wars az a brand, ami megérdemli, hogy ezt a munkát rászánják, a kellő tehetséget beleinvesztálják minden téren - ez már csak piaci alapon is megéri, mert szerintem a jogtulajdonosok is hosszú távú sikereket szeretnének.

A baj az, hogy minden amit eddig láthattunk hiába néz ki jól, nem hinti el ennek az eredetiségnek a morzsáit, és nem kivétel ez alól az új trailer sem.

Persze a középszer is lehet elég, mondhatnánk; aki meg ennél többre vágyik, az bújjon vissza remeteodújába bablevest főzni.

0012.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorion.blog.hu/api/trackback/id/tr558007619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása